domingo, 31 de enero de 2016

EL TACTE

Després de treballar la vista, ara estem incidint en un altre sentit: el tacte. Per a fer-ho, hem introduït al nostre racó dels sentits unes bosses i uns cartons sensorials. Les bosses sensorials estan plenes de sal, cigrons, fideus, arròs i estrelletes i els cartrons tenen apegats trossos de lija, suro i teles de diferents textures. A més, Maria ha fet una caixa sensorial on els xiquets han de ficar les mans (no tots s'atreveixen) i endevinar amb el tacte quin objecte hi ha dins; abans han d'intentar descriure les seves característiques (suau, dur, aspre...). 

                       

Tot açò completat amb fitxes demostratives adients i altres de pegar gomets o identificar què podem tocar amb la pell. 


Així, a poquet a poquet, anem estudiant les possibilitats del nostre  cos quasi sense adonar-nos compte i de forma motivadora; sempre que els xiquets visquen els aprenentatges de forma el més visual, entretinguda i vivencial possible, més arrel deixarà allò que volem que descobrisquen.

viernes, 29 de enero de 2016

DIA DE LA PAU

Magnífica celebració del dia de la pau avui a la nostra escola. De matí els xiquets de 6é ens han ajudat a fer jocs tradicionals al pati. A més, hem decorat tota l'escola amb banderins recordant-nos alguns dels principis d'un principi tan important i tan difícil d'aconseguir com és la Pau. Encara és prompte per a filosofar amb ells però és una primera aproximació cap a una aspiració de vida i de societat tan bella. 





De vesprada, a més, hem cantat una bonica cançó al costat de tots els xiquets de l'escola. Personalment, Víctor Núñez i Helena, de 6é, m'han emocionat i hem viscut uns minuts plens de màgia. Ací us deixe la cançó. Vos desitge molta pau per a tots i totes. 

miércoles, 27 de enero de 2016

5 RAONS PER VINDRE AL CURSET DE CIÈNCIA

Per què hauríeu d'apuntar-vos al curs de ciència i de màgia a Educació Infantil que estem preparant Àngel Blanco i un servidor...? 

Ací teniu cinc motius. Espere convèncer-vos!




Vos podeu apuntar al següent enllaç. El celebrarem al CEFIRE de Castelló en març i abril.

http://mestreacasa.gva.es/web/cefirecastello/inscripcio

martes, 26 de enero de 2016

LA VISTA

Ja vos vaig anunciar que anàvem a iniciar una unitat didàctica al voltant dels sentits. És un poc difícil perquè cal seleccionar molt bé allò que anem a estudiar, utilitzant vocabulari assequible però tècnic i científic i fent activitats que no només siguen fitxes, sinó d'estudi reial dels sentits del seu propi cos. 

És per això que estem creant entre Maria i jo un racó dels sentits on anem incloent materials per què els xiquets exploren les possibilitats sensorials dels seus sentits. En el cas de la vista, una vegada que hem repassat un parell de vegades les parts de l'ull (cella, parpella, iris, pupil·la i pestanya): 
1. Hem mirat amb ulleres de llarga vista allò que està lluny. 
2. Hem observat amb lupes coses xicotetes. 
3. Ens hem posat papers de cel·lofana de colors als ulls per a veure en 3D. 
4. Ens hem mirat el color del nostre iris amb espills. 

                                                          
Els encanta mirar! El pròxim sentit serà el tacte... A veure que ens inventem. 

lunes, 25 de enero de 2016

NOMBRES ARTÍSTICS

A finals dels 50 i principis dels 60, quan el cubisme era avantguarda, el nord-americà Jasper Johns, va realitzar múltiples sèries de nombres plens de colors, on la forma bàsica apareix conceptualment com un ésser abstracte que reivindica el fonamental de la natura i de l'home. Tot açò i més ens pot aportar l'art contemporani.

                       

Els xiquets i xiquetes de la classe només han vist nombres quan li hem ensenyat les obres de l'artista però han gaudit moltíssim reinterpretant-la amb les seues mans, amb els seus dits. Amb pintura de dits cadascú d'ells devia d'omplir el nombre per dins i per fora utilitzant tots els colors com a ells més els agradara; l'única norma ha estat intentar no mesclar-los, per tal que no "s'empastrara" massa i poder reconèixer tots els colors que gastaven. El resultat, espectacular, com sempre.    

CHIVOS CHIVONES

Aquest conte enamora als xiquets per moltes raons: és senzill, repetitiu, amb dibuixos graciosos i amb un dolent que dóna realment por si el sabem contar bé. Los Chivos Chivones, de Olalla González i publicat per Kalandraka. Ens el va regalar Gerard pel seu aniversari i li donem les gràcies perquè ens ha fet passar dos vesprades molt divertides.

En la primera vam contar-lo i fer la fitxa adient per aprendre a dibuixar al chivo-chivon i en la segona vam representar l'obra pintant-los la cara i amb la nostra cabra del racó dels animals.

                   

Què artistes són! Vos deixe amb un vídeo del conte; la qualitat és reduïda però servirà perquè vos el puguen contar a vosaltres.

                   

jueves, 21 de enero de 2016

DISFRESSA CARNESTOLTES 2016

Per a qui no ha pogut vindre a la reunió d'avui, vos deixe la presentació on s'explica com han de vindre disfressats els xiquets. 




Seran els peixcadors i peixcateres més bonicos de tot el litoral de la plana i una part de l'estranger. 

martes, 19 de enero de 2016

EL GEGANT DEL PI

Aquesta cançó tradicional catalana narra de forma fantàstica la lluita de dos gegants, el del Pi i el de la Ciutat, per la ciutat de Barcelona, que al final va reconquerir el primer. És un dels gegants més coneguts de la mitologia catalana (si feu clic ací podreu trobar un enllaç al blog de l'elefant trompeta on explica tota la història). Hi ha moltes versions i vídeos de la cançó però jo vos he ficat els que hem treballat, els quals tenen un ritme adequat.
                  



Als xiquets els han agradat prou la cançó i el joc que ens inventat a continuació. Practiqueu en casa que la setmana següent tornarem a jugar. 

lunes, 18 de enero de 2016

ORGANITZACIÓ CARNESTOLTES


Demà vos enviarem una noteta a casa els tutors de 3 anys, però vos informe ja que el dijous a les 12.30 realitzarem una reunió a la sala d'usos múltiples conjunta de les tres aules per a tractar el tema del carnestoltes d'aquest any (disfresses, organització, data...)


Vos esperem!

domingo, 17 de enero de 2016

JASPER JOHNS

Amb el nou trimestre cal augmentar el camp artístic dels bombers de Moncofa. És per això que hem deixat enrere a Mitsuo Miura i hem començat a introduïr-nos al món artístic de Jasper Johns, un nord-americà que ha estat durant molt de temps a l'avantguarda artística mitjançant les seves escultures, pintures i obra gràfica. A l'hora de treballar amb els xiquets crec que serà interessant per a ells les banderes, els colors, els nombres i les lletres. Ací teniu la presentació que he fet i que tenen disponible a la biblioteca d'aula. 



Ens venia al pél per a la primera sessió utilitzar per primera vegada les aquarel·les, el protagonisme de les lletres en moltes obres del senyor Johns. Han mesclat molts colors al seu aire per a acolorir l'inicial del seu nom. El resultat és satisfactori com a base per a futurs aprenentatges de la utilització del pinzell i dels colors. A més, s'ho han passat d'allò més bé. 
  
Visca Jasper!

sábado, 16 de enero de 2016

HORARI 3 ANYS

Després de moltes variacions i una vegada que hem ajustat (quasi) en l'àmbit intern els reforços vos presente l'horari de la nostra aula per al que queda de curs. 


En ell podeu veure com es desenvolupen els quatre pilars fonamentals de l'aula, amb alguns enllaços cap a entradetes del blog que parlen d'ells: 
http://laclassedexema.blogspot.com.es/search/label/Rutines.
http://laclassedexema.blogspot.com.es/search/label/Racons.
http://laclassedexema.blogspot.com.es/search/label/Tallers
5. Els projectes de treball (que encara són incipients): 
http://laclassedexema.blogspot.com.es/search/label/Projectes.  

A més, m'agradaria que vos fixàreu en la sessió del dimecres a la vesprada. En el Taller de psicomotricitat (Educació Física) seria adequat que dugueren roba còmoda i calçat adecuat per a córrer, saltar i arrossegar-se per terra tot el que faça falta. 

A més, recordeu que per al divendres, en el Taller dart i educació plàstica i visual, seria adequat que dugueren bateta, ja que a vegades es produeixen "accidents" plàstics. 

De totes maneres, cal dir que aquest horari és prou flexible per a adequar-se a les necessitats dels xiquets o a activitats imprevistes que sorgisquen al llarg de la setmana. Amb els xiquets mai es sap...

miércoles, 13 de enero de 2016

EL PAÍS DELS CINC SENTITS

Anem a començar un centre d'interés (no m'atrevisc encara a denominar-lo projecte de treball) al voltant dels sentits. Abans de plantejar-lo vaig trobar aquest breu pero simpàtic conte d'Enric Labreula. Ja que està descatalogat m'he pres la llibertat de fer una presentació d'Slideshare perquè pugueu gaudir-lo i treballar-lo en casa. A classe l'hem imprés i plastificat per tal que puga estar sempre a l'abast dels xiquets al nostre racó de la biblioteca... 

martes, 12 de enero de 2016

COPIEM EL NOM I BUSQUEM I ENCAIXEM LLETRES

Ahir vam començar la primera sessió del taller de lletres a la classe dels bombers. El funcionament de la sessió va ser igual que el taller de matemàtiques: quatre grups, cadascun amb una tasca que té una durada aproximada de 10 minuts i que van girant. Dues taules van jugar a soles i les altres dos van comptar amb l'ajuda de Maria i la meua per tal de treballar aspectes de la llengua escrita. 

Primer, els vaig presentar un material nou, unes lletres de plàstic que s'encaixen fàcilment en unes plaques on apareix la direccionalitat correcta. Vam veure quines lletres té el seu nom, vam buscar-les, encaixar-les i utilitzar-les com a marcador per tal de fer-les de forma gran en un full. A les següents sessions anirem afegint lletres que no tenen al seu nom i complicant el joc. 
     
Maria va treballar amb ells de forma més individualitzada el seu nom, observant-lo amb atenció, descomponent-lo, marcant oralment el so de cadascuna de les vocals o consonats i copiant-lo amb un model davant. Cada vegada ho fan millor quan el tenen davant i també quan no; apoquet a poquet van recordant les lletres, la seva forma i el seu ordre. Important i bàsic respectar la producció que fan de forma lliure i exigir un poc més que observen el model quan el tenen davant i han de copiar-lo.   

                

Continuarem escrivint...

lunes, 11 de enero de 2016

CERCLES, I CERCLES I MÉS CERCLES

No m'he resistit a una sessió afegida per a treballar l'obra de Mitsuo Miura. Aquesta vegada volia donar-los una ferramenta pràctica per a dibuixar cercles  i vaig pensar en els rollets del zel. La pauta era senzilla; realitzar tots els cercles que ells consideraren oportú, pintar-los amb ceres o retoladors amb llibertat i després, anar apegant-los en un cartó per tal de crear una obra conjunta inspirada en l'original de l'artista. 

                                  

El resultat és senzill però inspirat: cadascun d'ells va fer la seua aportació per tal de crear una obra més gran i fruit de la col·laboració de tots i totes. Una vegada més posem a la seua disposició un recurs senzill per tal de fer cercles els més perfectes possibles; quan ho aconsegueixen, ells mateixos se sorprenen. Curiosament, si al principi no veien a l'obra original cap cosa més que colors, finestres amb cercles, quan la van imitar el camp imaginatiu es va tornar més ample; els cercles eren malabars, neu, rodes de cotxe, caques, ulls... D'aquesta manera es confirma que el treball plàstic permet, no només que els xiquets i xiquetes adquirisquen habilitats plàstiques relacionades amb les mans, sinó tambè les relacionades amb la interpretació artística del món que els envolta.

                        

Genials!