domingo, 21 de febrero de 2016

UN LLIBRE, HERVE TULLET

Crec que va ser Àngel qui ens va regalar pel seu aniversari un llibre que pot considerar-se màgic per diverses raons: Un libro. El seu autor, Hervé Tullet, va crear, a partir només d'uns poquets punts de tres colors bàsics, una història on els xiquets interactuen directament amb les pàgines que es van succeint amb ànsia per saber què passarà a continuació.

Nosaltres l'estem aprofitant a l'aula dels bombers per a fer múltiples activitats orientades a l'àmbit plàstic i lògic-matemàtic principalment. A cada taula posem una proposta d'aprenentatge que els xiquets realitzen durant 10 minuts i que tenen un resultat visible després d'una manipulació, una escriptura o una pintura; aquesta proposta està personalitzada en forma de targeta que tenen davant seu i que han d'intentar imitar amb un material concret. Les que de moment hem fet són les següents. 

1. Fem cercles grans: utilitzat retoladors treballem la grandària dels objectes. Anem amb compte de no foradar el full i es proposa gastar cartolina.


2. Fem línies verticals: posem un gomet al mig del full de cada color (blau, roig i groc) i els xiquets han de  col·locar gomets dalt i baix dels punts fins a formar una, dos o tres línies verticals. Més endavant els exigiré que posen la mateixa quantitat de gomet que apareix a la targeta.
  


3. Fem punts només a un costat: treballem l'orientació espacial amb aquest concepte geomètric fent punts amb llapissos de fusta (un material que els encanta perquè és de xiquets fadrins). 



4. Realitzem sèries: utilitzant ceres dures, molles o gomets que els xiquets agafem lliurement. De moment, nosaltres els donem la pauta inicial.

5. Fem línies corbes: damunt de cartolina negra i amb tapes de plàstic. Més endavant els nens i nenes hauran de fixar-se en el color i fer-ho com una sèrie. També poden crear línies corbes ascendents o descendents. Estem novament davant d'un treball de geometria i espai.


6. Intercalem lletres i cercles: per tal d'imitar la portada. Treballem ací els conceptes dalt, baix, entre, al mig, a més de la grafia de les lletres del títol del llibre.



Increïble les coses que es poden fer partint d'un punt.

No hay comentarios:

Publicar un comentario