lunes, 29 de febrero de 2016

LA PANDEROLA

No sóc d'aquesta terra i sempre m'ha cridat l'atenció que hi haguera un trenet que anava des del Grau de Castelló fins a Onda i que va haver de ser una tragèdia la seua pèrdua per la quantitat de locomotores que hi ha per molts pobles de la Plana. A més, Valéria ens va dur una fantàstica foto on apareix l'autobús de la línia Moncofa-Castelló al costa de la Panderola descarrilada; així vaig descobrir una cançó interpretada per Paco Muñoz que parla d'aquest trenet i que és una auténtica delícia. 

                          

No l'hem aprés tota perquè és molt complexa ja de per sí, pel ritme i la lletra, però ens ho hem passat molt bé cantant-la i jugant al següent joc: al pati hem dibuixat amb guix gruixut una via del tren tancada, a la qual hi havia un maquinista que havia d'anar per la via mentre els xiquets rodaven i cantaven la cançó fins que aquesta s'aturava; aleshores li deia a un xiquet que s'agafara al tren i cada es feia més i més llarg fins que tots se'n va pujar des de Castelló fins a Almassora.  
        


Vos deixa amb la fitxa corresponent, a la que ells van dibuixar la via (gràcies a una idea de Pau, un enamorat dels trens) i van ficar cotó en pel com a fum de la xemeneia. També vos deixe la cançó i un video amb grabacions de la Panderola original que ha sorprés tant als xiquets com al mestre. 



Xim, pum, tracatrac!

L'OLOR DE L'ART

A la nostra sessió setmanal del taller d'art duem dues setmanes treballant l'ambient plàstic i visual amb dos propostes organitzades per taules. En una vaig posar al seu abast gran quantitat de material (gomet, lletres, paraules, cartolines, purpurina...) i unes barres de pegar i ells havien de fer composicions lliures. Els resultats van ser molts creatius.

Per una altra banda, vam treballar les ratlles rectes i de diverses llargàries gràcies al quadre Scent (olor) de Jasper Johns. Els xiquets havien de fer ratlles per tota la cartolina amb bastonets de les oïdes; després vam fer una posada en comú i ens van ensenyar les seves xuxes, pluja, rajos, flames de bou embolat i altres visions sorgides d'unes simples ratlles de color.


Per acabar de treballar aquesta obra també vam fer ratlles aleatóries de forma comunitària amb forquetes i pintura. Els encanta fer creacions conjuntas i aportar al resultat final els fruits del seu esperit artista i creatiuseva creativitat (i a mi m'encissa veure'ls gaudir).

viernes, 26 de febrero de 2016

JUGUEM AMB LES NOSTRES LETRES

Aquesta setmana al taller de lletres hem incidit en augmentar el coneixement del nom propi i els dels companys. Per al propi l'hem format en pissarres magnètiques amb lletres imantades buscant-lo d'entre un grapat prou nombrós; una vegada format hem intercalat les lletres de posició per tal que, a poc a poc, vagen entenent que l'ordre no és aleatori. Els més madurs en aquest àmbit devien d'escriure mamà i alguns d'ells ho han aconseguit.

A continuació per a conéixer el nom dels companys han fet una fitxa on devien de copiar i dibuixar a qui volgueren. És la segona vegada que la fan i ara l'han fet de forma completament autónoma.


Per a completar el treball lúdic amb lletres continuem treballant amb lletres grans de plàstic fent composicions i vocalitzant els fonemes una vegada acabada la fitxa. A més, al nostre bingo de noms hem llevat la foto de les fitxes i ara l'han de llegir (reconéixer) sense aquest reforç visual. 


Així, quasi sense donar-nos compte, anem jugant, anem treballant, anem aprenent...






jueves, 25 de febrero de 2016

EL LLEO NO EM FA POR

Al taller de música l'altre dia ens vam pintar alguns de lleons i uns altres de caçadors per tal poder cantar la cançó El lleó no em fa por i fer el següent joc: el caçador, després de cantar un trosset de la cançó havia de buscar un lleó i portar-lo a la gàbia. Així, poc a poc se'n va anar omplint gàbia fins que només van quedar dos lleons lliures, que com a premi es van menjar als dos caçadors. 

 
Ací vos deixe la cançoneta per tal que canteu en casa.  

                        

Aarrrg!

miércoles, 24 de febrero de 2016

EL GUST

Aquesta setmana hem introduït el sentit del gust a la unitat didàctica dels sentits. Hem inspeccionat la nostra llengua amb les lupes i els espills veient les papil·les gustatives i a continuació les hem fet servir tapant-nos els ulls i tastant diverses coses salades, dolces i àcides. Després hem ficat allò que ha sobrat al nostre racó dels sentits però... ha durat poquet; quan han acabat la feina i s'han posat a jugar, Penélope anava distribuint cacaus salaets amb mel a qui tinguera els ulls tancats... i no han durat ni deu minuts! I els cereals amb xocolata i les rosquilletes també han desaparegut. XE, quins golafres! 


 A més, també anem afegint poc a poc materials per a treballar als altres sentits, com ulleres de cine 3D, espiells o noves espècies.
 

lunes, 22 de febrero de 2016

FINS SEMPRE, MARIA

La nostra Maria ja se n'ha anat de la voreta dels bombers i de les bomberes. Els mesos han passat de pressa i han estat apassionants i molt profitosos; quan va entrar encara estaven alguns adaptant-se a l'escola i ara són més fadrins, més independents, més sabuts i millors xiquets.

Quina gran mestra és i quantes coses li queden per aprendre, per fer i per gaudir a la meravellosa tasca que ha escollit. N'hi ha persones que no tenen vocació ni talent per a treballar a Educació Infantil, però Maria no és el cas; treballadora com no n'hi ha una altra, ha tractat als meus alumnes com si foren seus, i realment els ha fet seus, parlant-los baixet, ensenyant-li les normes, marcant-los objectius, cantant-los, ballant amb ells, botant amb ells i tot el necessari. Espere haver sigut un bon tutor i bon exemple per a ella. Des del cor meu i des dels xiquets, només cal dir-li gràcies per tot i molta sort. 
Eres la millor Maria!

              

domingo, 21 de febrero de 2016

UN LLIBRE, HERVE TULLET

Crec que va ser Àngel qui ens va regalar pel seu aniversari un llibre que pot considerar-se màgic per diverses raons: Un libro. El seu autor, Hervé Tullet, va crear, a partir només d'uns poquets punts de tres colors bàsics, una història on els xiquets interactuen directament amb les pàgines que es van succeint amb ànsia per saber què passarà a continuació.

Nosaltres l'estem aprofitant a l'aula dels bombers per a fer múltiples activitats orientades a l'àmbit plàstic i lògic-matemàtic principalment. A cada taula posem una proposta d'aprenentatge que els xiquets realitzen durant 10 minuts i que tenen un resultat visible després d'una manipulació, una escriptura o una pintura; aquesta proposta està personalitzada en forma de targeta que tenen davant seu i que han d'intentar imitar amb un material concret. Les que de moment hem fet són les següents. 

1. Fem cercles grans: utilitzat retoladors treballem la grandària dels objectes. Anem amb compte de no foradar el full i es proposa gastar cartolina.


2. Fem línies verticals: posem un gomet al mig del full de cada color (blau, roig i groc) i els xiquets han de  col·locar gomets dalt i baix dels punts fins a formar una, dos o tres línies verticals. Més endavant els exigiré que posen la mateixa quantitat de gomet que apareix a la targeta.
  


3. Fem punts només a un costat: treballem l'orientació espacial amb aquest concepte geomètric fent punts amb llapissos de fusta (un material que els encanta perquè és de xiquets fadrins). 



4. Realitzem sèries: utilitzant ceres dures, molles o gomets que els xiquets agafem lliurement. De moment, nosaltres els donem la pauta inicial.

5. Fem línies corbes: damunt de cartolina negra i amb tapes de plàstic. Més endavant els nens i nenes hauran de fixar-se en el color i fer-ho com una sèrie. També poden crear línies corbes ascendents o descendents. Estem novament davant d'un treball de geometria i espai.


6. Intercalem lletres i cercles: per tal d'imitar la portada. Treballem ací els conceptes dalt, baix, entre, al mig, a més de la grafia de les lletres del títol del llibre.



Increïble les coses que es poden fer partint d'un punt.

jueves, 18 de febrero de 2016

AROMES I OLORS

Anem ampliant el coneixement dels sentits i ara és el torn de l'olfacte. Al nostre raconet hem col·locat quatre espècies d'olor fort (comí, orenga, clau i anís), que vam presentar a tot el grup però que després els xiquets estan barrejant i experimentant amb ellas (mirant amb lupa) quan treballem per racons (una primera aproximació al treball per ambients d'aprenentatge què perseguim). A més, hem afegit ulleres de llarga vista, calidoscopis i ulls de mosca; amb aquestes últimes treballem la coordinació òcul-manual ja que a alguns d'ells no els resulta fàcil tancar l'ull correcte per tal de poder mirar pels aparells. 




Tota la setmana, degut a la barreja d'herbes aromàtiques, la classe fa un olor que hem recorda a les paradetes d'espècies de mercats tan màgics com el de Chiclana o Estambul.

miércoles, 17 de febrero de 2016

JUGUEM A COMPTAR

Fixeu-vos en aquest senzill joc per a treballar l'associació de nombre a la seva quantitat. Ja el duem fent unes quantes sessions al nostre taller de matemàtiques i els resultats estan sent molt bons.

Tenim dues cares al cartons que vos adjunte; vam començar jugant a la cara dels punts; els xiquets tiren el dau i han de col·locar una xapa a la casella corresponent fins que tinguen tot el cartó complet (els nombres cinc i sis estan tapats amb un gomet i simbolitzen el valor zero). En el cas que els toque al seu torn un nombre que ja tinguen, passen torn. A l'última sessió vam gastar la cara del cartó amb la grafia i la gran majoria d'ells van identificar fins al 4 (i qui no se'l sabia el va fer per eliminació). Poc a poc augmentarem la quantitat a comptar.

 
Tinc comprovat que aquestos jocs servixen més als xiquets per a conformar algunes de les estructures mentals matemàtiques que moltes de les fitxes; es per això que no vaig demanar el quadern de numeració i calcul de l'editorial Onda-Casals. A jugar!

domingo, 14 de febrero de 2016

TRES BANDERES

Tres banderes és una pintura de 1958 de Jasper Johns, composta per tres llenços de diferents tamanys pintats amb cera calenta i superposats un damunt d'altre. Ja que no podem anar al museu Whitney d'art americà en Nova York, l'hem fet a la nostra aula dels bombers; el divendres vam fer una composició en grups de tres. Ho vam pintar amb cera i vam ficar  gomets a les estrelles de la bandera americana; va haver-hi xiquets que van alternar els colors, altres que la van copiar i altres que la van pintar lliurement. 

El més interessant va ser el moment de la composició en grup; els xiquets tenien primer que ordenar-los i superposar-los, de més gran a més xicotet, discutint entre ells i pegant-los imitant l'obra original. El resultat em sembla senzill però efectiu; ja per finalitzar vam mirar a l'ordinador diferents tipus de banderes (a molts d'ells li va agradar el solet dels argentins). 


La setmana següent a veure si fem dues obres més. Us deixe el model que van gastar i que vaig ampliar i reduir a la fotocopiadora.